Senzorická analýza piva
Termín: 23. 5. 2020
Čas: 9:30 - 15:30
Výuka probíhá v moderní senzorické místnosti Mendelovi univerzity v Brně a je rozdělena na teoretickou a praktickou část.
Místnost vybavena samostatnými degustačními boxy s tablety pro okamžitý záznam vzorků.
Maximální počet účastníků 10 osob.
Kategorie: | Přehled kurzů |
---|
Popis semináře
1. Úvod do senzorického hodnocení
- receptory, jejich funkce,
- požadavky na senzorickou laboratoř,
- požadavky na hodnotitele a jejich zkoušení,
- hedonické a intenzitní hodnocení,
- stupnice a formuláře,
- vyhodnocení výsledků a jejich formulace.
2. Senzorické hodnocení piva – teorie
- základní charakteristiky,
- jakostní ukazatele,
- vytvoření formuláře, základní deskriptory,
- vady piva a jejich příčiny
3. Praktická část
- testování funkčnosti receptorů hodnotitelů (vůně, chuť, barva) dle ČSN ISO normy v senzorické laboratoři,
- správné předkládání vzorků, jejich příprava,
- hodnocení parametrů jakosti piva – vybrané druhy piva, různé stupnice v senzorické laboratoři,
- kolokviální hodnocení, diskuze,
- vyhodnocení výsledků, jejich zpracování a prezentace.
Rozdílové testy
Degustační listy
Záznam do degustačního protokolu
Senzorická analýza
Vůně, cizí vůně, chuť, cizí chuť, plnost, říz, Intenzita hořkosti, charakter hořkosti, celkový subjektivní dojem.
Systémy senzorického hodnocení „kolo vůní a chutí“.