Senzorická sada k rozpoznání pivních vad
- Skuteční znalci vnímají pivní vady.
- Mistři mezi znalci rozeznají pivní vady.
- Ti nejlepší poznají, kde vznikají pivní vady.
Od přípravy sladu, chmele a vody k orosené sklenici piva uplyne dlouhá doba.
V pivu mohou vznikat pivní vady, které ovlivňují jeho výsledný dojem ve sklenici.
Staňte se skutečným odborníkem!
Kategorie: | Senzorické standardy |
---|---|
Záruka: | 6 měsíciů |
Sada pěti senzorických pivních standardů
Proč trénovat se senzorickými standardy SNIFAIR?
- Do 5 vteřin připravíte senzorický standard a trénujete
- Z jednoho senzorického standardu získáte 40 opakování i více = výrazné snížení nákladů
- Vaše pokroky zaznamenáte do pracovního sešitu SNIFAIR
- Speciální degustační skleničky Snifair vyrobené pro použití senzorických standardů SNIFAIR
- Farmaceutickou kvalitu senzorických standardů garantuje PharmDr. Klára Ježková
SNIFAIR obsahuje
Senzorický standard | Projev vady | V pivu | Možná příčina |
2,4,6-trichloroanisole |
Zatuchlá, sklepní, korková |
Nežádoucí | Příčinou bývá kvašení piva ve sklepích, nebo skladování sladu ve vlhkých prostorách. TCA je schopné projít porézními obaly a může tak docházet ke křížové kontaminaci mezi surovinami a obaly. |
isovaleric acid (kyselina isovalerová) |
Starý sýr, zpocené nohy |
Nežádoucí | Špatně skladovaný chmel oxiduje, ztrácí alfa hořké látky a projevují se travnaté tony. Může být způsoben kontaminací. |
2,3-butanedione (diacetyl) |
Máslo, máslový popcorn |
Ale, stouty, ležák českého typu | Vzniká v pivu přirozeně kvašením Saccharomyces cerevisiae a odbourává se dobou ležení. Může vzniknout kontaminací bakteriemi Pediococcus nebo laktobacily. |
dimethyl sulphide (DMS) |
Vařená zelenina, kukuřice |
Některé druhy světlých ležáků | Identifikován může být z prekurzorů v sladu nebo bakteriální infekcí na začátku kvašení bakterií Obesumbacterium proteus, ta souvisí s nedostatečnou čistotou trubek, kvasných a varných nádob.. Na sladovně vzniká nízkou dotahovací teplotou. Je způsoben také nedostatečným provařením mladiny. |
2,6-dichlorphenol (chlorfenol) |
chlor |
Nežádoucí |
Po sanitaci špatně vymyté transportní obaly a tanky. Vadu způsobuje i chlorované voda. |
acetaldehyde (acetaldehyd) |
Zrající jablko, průmyslová barva aceton |
American lager, biere de garde |
Kvasinky Saccharomyces cerevisiae, bakterie Zymomonas, vysoká teplota kvašení, nadměrná zákvasná dávka, nedostatečné provzdušnění. |
trans-2-nonenal (papír, karton) |
Papírová, stará lepenka | Staré ALE |
Skladování a balení. Produkt oxidace/stárnutí piva. Projevuje se hlavně v pivních lahvích. |
Každý jednotlivý senzorický standard SNIFAIR je připraven v trojnásobné koncentraci než je běžné prahové vnímání uvedené v odborné literatuře.
Tréninkový plán
- Připrav si běžné komerční pivo které nevykazuje senzorické vady a pivo vychlaď
- Ukliď a vyvětrej prostor a měj opravdu na trénování senzorických pivních vad klid
- Připrav si degustační skleničky SNIFAIR
- Připrav si senzorickou sadu SNIFAIR
- Připrav si testovací arch SNIFAIR a tužku pro zaznamenávání výsledků
- Nalij pivo do degustační skleničky
- Počkej na opadnutí pěny opadnout pěnu
- Podle návodu nadávkuj správný počet senzorické vady do degustační skleničky
- Okraj degustační skleničky SNIFAIR zakryj dlaní druhou dlaní skleničku uchop a mírně s ní asi 10 vteřin kruž
- Degustační skleničku SNIFAIR přibliž k nosu odkryj dlaní její okraj a ucítíš nadávkovanou senzorickou vadu
Senzorický standard - vada v pivu po několika minutách ztrácí svou sílu. Pokud byste ji přestali vnímat, zvyšte její koncentraci tím, že přidáte jednu či více kapek do senzorického vzorku dané vady, kterou chcete více koncentrovat.
Můžete také snížit koncentraci a lépe si vytrénovat práh vnímání. Stačí pouze dávkovat menší počet kapek než je doporučený.
Pravidelný týdenní trénink
- Připravíš si více degustačních skleniček SNIFAIR a senzorických pivních standardů SNIFAIR
- Zaměřuješ se na jejich ropoznávání senzorických vad mezi sebou
- Po cca 5-10 minutách si udělej přestávku a nadýchej čerstvého vzduchu
- Vrať se tréninku a opět se zaměř napoznávání senzorických vad
- Zaznamenávej si množství dávkovaných kapek svou časovou odezvu na rozpoznávání
- Jste si jistí rozpoznáním senzorických vad? Zařaďte další pivní vady do vašeho senzorického tréninku.
Popis balení
- obsahuje 7 lahviček senzorických standardů farmaceutické kvality
- Objem v lahvičce senzorického standardu je 10 ml.
- Návod k použití může být uveden je standardně dodáván, může být uveden i na lahvičkách.
- Může obsahovat další vybavaní pro senzorickou analýzu.
- Seznamte se s návodem na použití a přečtěte si údaje na štítku.
- Degustační skleničky
Návod k použití
Do degustační skleničky nalijte pivo v doporučeném množství dle návodu.
Kápněte doporučený počet kapek do piva v degustační skleničce.
Uchopte degustační skleničku a druhou rukou zakryjte dlaní okraj degustační skleničky.
S degustační skleničkou mírně několik vteřin kružte.
Odkryjte okraj degustační skleničky, přibližte k nosu a vnímejte pach senzorické vady.
Nepřekračujte koncentraci senzorického standardu do piva.
Přizpůsobte délku senzorického tréninku na doporučených 20 - 45 minut za den.